Keratokonus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Keratokonus Tedavisi

Keratokonus Hastalığı Nedir?

Keratokonus hastalığı, gözün en önünde bulunan parlak ve saydam olan tabakanın zamanla incelerek öne doğru konik bir şeklinde görünmesi olarak tanımlanabilir. Keratokonus, korneanın kırma gücüne etki eder ve orta, ağır düzeylerde astigmatizma ve gördüğünüzü bulanıklaştırmaya sebep olmaktadır. Genellikle kadınlarda daha sık görülmektedir. Bu hastalığın ileri derecesinde korneada şişme ve beyazlaşma görülmektedir. 

Kreatokonus Hastalığının Belirtileri Nelerdir ve Kimlerde Görülür?

Bu hastalık genellikle genetik özelliklerle geçiş göstermekte ve neredeyse her 2 bin kişiden birinde görülmektedir. Genellikle bu keratokonus hastalarının yakınlarında yüksek derecede astigmat  veya keratokonus şeklinde görülmektedir. Hastaların bu hastalıktaki en büyük şikayeti ise sık sık gözlük numaralarını değiştirmektir ve görme bozukluğu artmaktadır. Bu hastalık Excimer Laser tedavisine uygun olmayan gözlere yapılan ameliyat sonrasında gözün saydam tabakasındaki incelmeden de oluşabilmektedir. 

Nasıl Önlemler Alınmalıdır?

Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıktada erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Bunun farkına varmak için bireyler, özellikle de yakınlarında böyle bir rahatsızlık olanların daha dikkat etmesi ve kontrollerini uzman hekime yaptırması gerekmektedir. Aileler çocuklarını da düzenli olarak kontrole götürmeli ve detaylı bir muayeneden geçirilmeleri olası göz sağlığı sorunlarının da önüne geçmesi için önem teşkil etmektedir. Bu hastalık özellikle alerjik olan göz problemlerinde sık sık kaşıma ve ovalamaya bağlı hastalığı tetikleyen davranışlara neden olmaktadır. Bundan dolayı göz alerjisi olan kişilerde göz muayenesi önemlidir. Erken teşhisi zor olan bu hastalığın önüne geçilmemesi halinde körlüğe kadar giden bir süreç izlenmektedir. 

Kreatokonus’un Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Hastalığın başlangıcında özel kontak lensler kullanılmaktadır. Lens kullanımı da ilerlemesini durduracak bir önlem değildir. Bu lensler kişinin astigmatını düzeltir ve daha net bir görüş açısını sahip olmasını sağlar. Zamanla hastalık ilerledikçe bu yöntem de yetersiz olur ve görme giderek azalır. Başka bir tedavi yöntemi olarak kornea nakli ameliyatıda yapılabilir. Tabii bu nakil işlemi bağışçıların azlığından, pahalı olmasından ve dokuyu reddetme olasılığı olması nedeniyle son tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Son yıllarda etkin olarak kullanılar tedavi yöntemi ise; Corneal Cross Linking uygulaması hastalığın ilerlemesini durdurmakla kalmaz ve bazı hastalarda görme seviyesinde artış da sağlayabilmektedir

HEMEN ARA
WHATSAPP
Bu internet sitesi veri politikalarına uygun çerezler kullanır. Bu internet sitesine bakmaya devam etmeniz, çerez kullanımımızı kabul ettiğiniz anlamına gelir. Detaylar için tıklayınız.
x