Hipermetrop Nedir?

 
Bir göz kusuru olan hipermetrop gözün merceğinde kırılan ışınların görme merkezinin arkasına düşmesi olarak bilinir. İlerleyen yaşlarda görüldüğü gibi doğuştan gelen bir göz kusuru da olabilir.
 
Halk arasında da "yakını görememe" olarak da bilininen hipermetrop gözün arka ve ön boyunun kısa olmasıdır. Bunun sonucunda da gözün arka kısmına düşen görüntü tam olarak algılanamayarak bulanık görmeye neden olur. Doktorlar da, çocuklarda görülen hipermetropta kesinlikle gözlük kullanmalarının gerektiğinin üstünde durmaktadırlar. Kullanılmaması durumunda çocuklarda içe dönük şaşılık görülebilin Hipermetrop derecesine göre verilen gözlükler şaşlığı büyük oranda önler. Hipermetrop, miyoptan ayrılan faktör olarak görememenin dışında, uzak görüşünde bozuk olmasıdır. Genç yaştaki insanlarda göz kaslarının genç olmasından dolayı görme kusurları fark edilemez ancak yaş ilerledikçe görme kusurunda sadece yakını görememek değil de uzağı da görememe konusunda sıkıntılar yaşanır. Hipermetroplar yakındaki nesneleri bulanık görürler ama yaş ilerledikçe veya derecenin yükselmesiyle uzağı görme kusurlar da yaşabilirler. Özellikle hipermetropu olan kişiler kitap, gazete ve dergi gibi okuma gerçeklerini uzaktan tutarak okuduklarını gözlemleyebilirsiniz.

Hipermetrop Çeşitleri Nelerdir?

Hipermetrop

Akomodatif Hipermetropi 

Gözlerin yakında ki nesneyi görmemesinden dolay aşırı uyum sağlamasıdır. Göz merceği net görüş elde etmeye çalışırsa akomodatif uyum görme refkleksini doğrudan etkilediği için göz bebeğinde küçülme ve çocuklarda gözlerin içe doğru dönmesi görülebilir.

Yapısal Hipermetropi 

Gözün kırıcılığından dolayı oluşan hipermetroptun gözün normal uzunlukta olmakla birlikte kornea ve merceğin eğrilik yarıçapında azalma nedeniyle meydana gelir.

Hipermetrop Belirtileri Nelerdir?

Hipermetropun en bilinen belirtisi yakını görememe durumudur. Kişi yakında bulunan nesneleri görmede sıkıntı yaşar ve bulanık bir şekilde görüme yaşa dayalı hipermetropun ilerlemesinden dolayı da kişi yakın görme bozukluğuna ek olarak uzağı görme konusunda da zorluklar yaşar böyle bir durumla karşılaşılması halinde göz doktorunun verdiğini gözlüğü kullanmaları gerekmektedira eğer tedavi edilmez ise göz tembelliğine neden olabilir.
 
Bazı kişiler doğuştan ağır bir hipermetropa sahip olmasından dolayı hiçbir zaman net bir görüş açısına sahip olamazlar. Bazen böyle durumlarda bu netsizlik bir gözde oluşur ve daha net görebilmek için diğer göze hatta böyle  durumların gözde şaşılık sonucunda görülmesi söz konusu olabilir.
 
Çocuklarda ise bu durum çok küçük yaşlarda fark edilip, tedavi sürecine başlanması gerekmektedir. Bu belirtileri çocuklar büyüdükçe top oynarken topu yakalamakta zorlanma, dikkat bozukluğu ve televizyonu yalandan izleme gibi sıkıntılarla anlaşılabilir, Ebeveynlere bu konuda ciddi bir iş düşmektedir ve çocuklarının iyi bir gözlemcesi olmalıdırlar. Aksi taktirde tedavi edilmeyen hipermetrop okul hayatını olumsuz etkileyip, dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğüne yol açabilir.

Hipermetrop Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle uzman bir doktor tarafından bir muayene gerekmektedir. Gözlük kullanmak istemeyenler için lens tedavisi de bulunmaktadır. Ancak lens kullanımı ciddi bir dikkat ve titizlik gerektirmektedir, bilgisayar başında çalışan kişiler farkında olmasa da göz kırpma reflekslerinde bir düşüş yaşarlar. Normal hâyatlarında daha sık göz kırparlar ama bilgisayar başında dikkatlerini ekrana yoğunlaştırdıklarından dolayı daha az göz kırptıkları görülür. Bu nedenle göz kırpma refleksinde düşüş yaşar ve gözlerindeki nem oranı yavaş yavaş azalır, nem oranının azalmasından dolayı gözde batma ve yanma hissi oluşur. Bu kişilerin lens kullanması önerilmektedir
HEMEN ARA
WHATSAPP
Bu internet sitesi veri politikalarına uygun çerezler kullanır. Bu internet sitesine bakmaya devam etmeniz, çerez kullanımımızı kabul ettiğiniz anlamına gelir. Detaylar için tıklayınız.
x