Göz Tembelliği Nedir?
Göz tembelliği bir yada iki gözde birden görme azalması olarak tanımlanabilir. Çocukluk çağında ortaya çıkan göz tembelliği neredeyse her 20 çocuktan birinde görülebilmekte ve tedavi edilmediği takdirde yaşam boyu devam edebilecek bir soruna dönüşebilmektedir. Özellikle çocuklarda sık göz kırpması ile belirti veren göz tembelliğinde erken teşhis büyük önem taşıyor.
Göz tembelliği, çocuklarda şikayetlerini ifade edememelerinden dolayı ancak klinik göz muayenesi sırasında teşhis konulabilmektedir. Göz tembelliği ailede kalıtsal olarak da bulunabilir. Bu yüzden anne ve babada göz tembelliği olan çocukların geç olmadan bir hekime gözlerinin muayene ettirilmesi önerilmektedir. Özellikle çocuklarda tedavi edilmesi için 7-10 yaşlarını geçirmemek çok önemlidir.
Göz Tembelliğinin Teşhisi için En Uygun Yaş Ne Zamandır?
Daha öncede belirttiğimiz gibi göz tembelliğinin teşhisi ve tedavisi ne kadar erken olursa o kadar iyi sonuçlar alınmaktadır. Doğumdan itibaren, ergenlik çağına kadar olan sürede göz tembelliğinin teşhis edilerek altta yatan nedenin tedavi edilmesi gerekmektedir. Bunun için çocukların küçük yaşlarda 6 ayda en az 1 kez göz muayenesi olması gerekmektedir. Çocuklarda, 2-3 yaşına geldiğinde gözlük gereksinimi var ise belirlenmesi ve göz tembelliğinin teşhisi yapılmalıdır.
Göz Tembelliğinin Belirtileri;
- Çocuklarda sıkı sık göz kırpma
- Göz kısma veya ovalama
- El ve göz koordinasyonu gerektiren işlerde zorlanma
- Bir gözü kapalı tutma
- Dikkat dağınıklığı veya dalgınlık
- Uzaktaki yazıları okurken zorlanma hareketi ve buna bağlı baş ağrısı şikayeti
- Okuma veya yazma esnasında çok yakından bakma veya satırları parmakla takip etme
gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden göz doktoru tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Göz tembelliğinin 3 farklı görülme şekli vardır;
Katarakt denilen tembellik erken gelişen göz tembelliği oluşumlarından bir tanesidir. Doğumsal olan katarakt en ideal zamanda cerrahi bir tedavi uygulanmalıdır.
Yüksek kırma kusuru nedeni ile gözlerden biri diğerinden daha bulanık görürse, bu göz görme gelişimini tamamlayarak tembellik gösterebilir. Gözlerde herhangi bir problem görülmediği için teşhisi zor olan göz tembelliği şeklidir.
Göz tembelliğinin son görülme şekli ise şaşılıktır. Şaşılıkta gözde oluşan kaymadan dolayı tembellik olur.