Göz Tansiyonu

Göz Tansiyonu (Glokom), göz içi basıncının (IOP) normalden daha yüksek demektir. Tedavi edilmezse, yüksek göz basıncı, bazı kişilerde glokom ve kalıcı görme kaybına neden olabilir. Bununla birlikte bazı kişiler kapsamlı bir göz muayenesi ve görsel alan testi ile belirlenen şekilde gözlerine veya görüşlerine zarar vermeden oküler hipertansiyona sahip olabilir.

Araştırmacılar, 40 yaş ve üstü insanların %9,4'ünün göz tansiyonunun yüksek olduğunu belirlemiştir.

Göz Tansiyonunuz Olduğunu Nasıl Anlayabilirsiniz?

Göz Tansiyonu olduğunu belirlemek zordur çünkü göz ağrısı veya kızarık gözler gibi dış belirtiler yoktur. Sadece bir göz doktoru tarafından tespit edilebilir.

Gözümüzü tıpkı basınçla şişirilen bir dünya olarak hayal edersek, göz tansiyonunun neden izlenmesi gerektiğini daha iyi anlayabilirsiniz. Çok yüksek veya artmaya devam eden basınç, gözünüzün iç kısmında, hassas optik sinire zarar verebilecek bir kuvvet uygular.

 

Göz Tansiyonuna Neden Olan Nedir?

Normalde, sulu mizah adı verilen sıvı gözünüzden ağ benzeri bir kanaldan akar. Bu kanal tıkanırsa, sıvı birikir. Tıkanmanın nedeni bilinmemektedir, ancak doktorlar kalıtsal olabileceğini, yani ebeveynlerden çocuklara geçtiğini biliyorlar.

Daha az yaygın nedenler arasında gözünüzde kimyasal bir yaralanma, şiddetli göz enfeksiyonu, göz içindeki tıkanmış kan damarları dahildir. Nadirdir, ancak bazen başka bir durumu düzeltmek için göz ameliyatı buna yol açabilir. Genellikle her iki gözü de etkilerancak birinde diğerinden daha kötü olabilir.

Glokom Kimlerde Görülür?

Çoğunlukla 40 yaşın üzerindeki yetişkinleri etkiler, ancak genç yetişkinler, çocuklar ve hatta bebekler bile göz tansiyonuna sahip olabilir. 

  • Ailesinde göz tansiyonu bulunan
  • Görme yetersizliği olan
  • Diyabet rahatsızlığı olan 
  • Gözlerde yaşanmış kaza sonrası travma yaşamış olan

Semptomlar Nelerdir?

İlk işaret genellikle çevresel veya yan görme kaybıdır. Hastalık farkedilmeden ilerleyebilir. Bu nedenle glokom sıklıkla “gizli görüş hırsızı” olarak adlandırılır.

Glokomu erken teşhis etmek, her 1-2 yılda bir göz uzmanı ile tam bir muayene yaptırmanız gereklidir. Nadiren göz içindeki basınç şiddetli seviyelere yükselebilir. Bu gibi durumlarda ani göz ağrısı, baş ağrısı, bulanık görme veya ışıkların etrafında haleler görünebilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Doktorunuz, gözdeki basıncı düşürmek için göz damlaları, lazer ameliyatı veya mikrocerrahi kullanabilir.

Göz Damlaları: Bunlar ya gözdeki sıvı oluşumunu azaltır ya da akışını arttırır, böylece göz basıncı düşer. Yan etkileri alerji, kızarıklık, acı, bulanık görme ve tahriş olmuş gözler olabilir. Bazı glokom ilaçları kalbinizi ve akciğerlerinizi de etkileyebilir. Doktorunuza aldığınız veya alerjiniz olan diğer ilaçları anlattığınızdan emin olun.

Lazer Ameliyatı: Bu prosedür, açık açılı glokomu olan insanlar için gözdeki sıvının akışını hafifçe artırabilir. Açı kapanması glokomunuz varsa sıvı tıkanmasını durdurabilir.

Mikrocerrahi: Trabekülektomi adı verilen bir prosedürde doktor sıvıyı boşaltmak ve göz basıncını kolaylaştırmak için yeni bir kanal oluşturur. Bazen bu glokom ameliyatı şekli başarısız olur ve tekrar yapılması gerekir. Doktorunuz sıvının drenajına yardımcı olmak için bir tüp yerleştirebilir. Cerrahi, kanama veya enfeksiyonun yanı sıra geçici veya kalıcı görme kaybı riski taşır.

Göz Tansiyonu Önlenebilir mi?

Göz tansiyonu önlenemez fakat erken teşhis ve tedavi olunursa, hastalığı kontrol edebilirsiniz.

HEMEN ARA
WHATSAPP
Bu internet sitesi veri politikalarına uygun çerezler kullanır. Bu internet sitesine bakmaya devam etmeniz, çerez kullanımımızı kabul ettiğiniz anlamına gelir. Detaylar için tıklayınız.
x