Bleforaplasti

Zaman içerisinde alt ve üst gözkapağı cilt dokusunda meydana gelen sarkmalar, daha yorgun ve yaşlı bir ifadeye sebep olmaktadır. Üst gözkapağındaki cilt katlanarak tek bir kıvrım yerine birkaç kat kıvrım meydana getirmekte, hatta bazı zamanlarda sarkan cilt kirpiklere kadar uzanmaktadır. Yüzün ifadesini asıl belirleyen organ gözdür, dolayısıyla kişinin ne kadar aktif ve dinamik bir yapısı olsa da, gözkapağındaki bu görüntü, yeterince uyumamış, dinlenmemiş bir görüntü yaratmaktadır.

Kirpiklere temas eden cilt dokusu nedeniyle normalde yukarıya doğru uzanan kirpikler, zaman içinde aşağıya doğru dönmekte ve kapaklarda ağırlık hissi oluşturmaktadırlar. Üst kapağın sarkması kişinin görme alanında da sıkıntı yaratacağı için, kaşlar kaldırılarak gözkapakları kaldırılmaya çalışılır, bu da alında çizgilenmelere ve bir süre sonra da kaşları kaldıran kaslarda gelişen yorgunluğa bağlı olarak da başağrılarına ve okuma yaparken kısa sürede yorulmalara sebep olur. Alt kapakta meydana gelen ciltteki sarkmalar ve yağ dokusu fıtıklaşmaları da yine yorgun bir görüntü vermektedir. 

Bu durumun tedavisi cerrahi olarak gözkapaklarındaki sarkan cilt dokusu fazlalığının giderilmesi, fıtıklaşan yağ dokularının gerekli olanların alınması ve göz çevresindeki alanın revize edilmesidir. Blefaroplasti ameliyatı olarak adlandırılan bu ameliyat üst kapaklar için yapıldığında ortalama 50 -60 dk, alt kapaklar için yapıldığında yine 50-60 dk kadar sürmektedir. Ameliyattan 5 gün sonra alınan estetik dikişler iz kalmasını önlerler. 

Entropium

Kapak kenarında içeriye doğru dönmeyle karakterize bir hastalıktır. Rulo şeklinde içeriye doğru katlanan alt kapak, kirpikli kenarın gözün saydam olan dokusuna (kornea) temas etmesi sonucu batmalara, kızarıklığa ve uzun süre devam ederse korneanın ağır enfeksiyonlarına (keratid) neden olabilir.
Genellikle kapağın yaşla birlikte gevşemesinden kaynaklanan entropium, kapak kenarında gelişen kronik enfeksiyonlar, kimyasal yanıklar gibi sebeplerden de kaynaklanabilir. Tedavisi nedene yönelik cerrahidir. 

Ektropium

Kapak kenarında dışa dönmeyle giden bir rahatsızlıktır. Alt kapakta meydana gelen ektropium, çoğunlukla kapak dokusunun yaşlanmaya bağlı gevşemesi sonrasında meydana gelir. Kapak içini kaplayan doku(konjonktiva) uzun süren dışa dönmelerde kuruyup hasarlanabilir ve bu durum mevcut tabloyu daha da ağırlaştırabilir. Ektropium ayrıca kapak kenarındaki bir lezyonun, kendi ağırlığıyla kapağı aşağı çekmesi sonrasında da oluşabilir. Bir başka sebep, alt kapak kenarına dik yerleşmiş bir yara izinin kapağı aşağıya doğru çekiştirmesidir. Ayrıca uzun süren yüz felçleri sonrasında, yeterince uyarılmayan kapak kaslarının gevşeyerek ektropium meydana getirdiğini de bilmekteyiz.

Ektropiumun tedavisi cerrahidir, hastalığı geliştiren nedene bağlı olarak cerrahi prosedür seçimi yapılır. 

HEMEN ARA
WHATSAPP
Bu internet sitesi veri politikalarına uygun çerezler kullanır. Bu internet sitesine bakmaya devam etmeniz, çerez kullanımımızı kabul ettiğiniz anlamına gelir. Detaylar için tıklayınız.
x