Alerji nedir?
Alerji insanın vücudunun dış etmenlere karşı oluşturduğu aşırı reaksiyon gösterme durumları olarak tabir edilebilir. Alerji insanın vücudunun tümünü etkileyebileceği gibi sadece bir uzvunu da etkileyerek aşırı reaksiyona girebilir. Alerji durumunda vücutta, en belirgin olarak kaşınma hassasiyeti yaşanır. Akabinde ciltte kızarmalar, şişmeler ve solunum zorluğu sıkıntısı gibi sorunlarla karşı karşıya kalınmaktadır.
Göz alerjisinde ise belirgin olarak gözde yanma, batma, kaşınma, çapaklanma, kızarıklık ile kendini göstermektedir. Göz alerjisiyle sonucunda rutin hayatında ve iş hayatında insanların çoğunluğu etkilenmektedir. Kontak lens kullanan bireyler lenslerini alerji esnasında sağlıklı bir şekilde kullanamamaktadır. İş hayatında da verimini düşürerek kişi üzerinden stres de oluşturabilmektedir.
Göz alerjilerinde farklı alerji çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar;
- Mevsimsel ve mevsimsel olmayan alerjik keratokonjunktivi,
- Bahar keratokonjunktiviti,
- Atopik keratokonjunktivit,
- Dev papiler konjuktivit,
- Temas göz alerjisi, gibi çeşitleri bilinenleridir.
Göz alerjisi tedavi edilebilir mi?
Göz alerjisini tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi şeklin bulunmamaktır. Kişinin gözündeki alerjinin tetiklediği şeylerden, kendisini koruması önemli bir tedavi yöntemidir. Bundan dolayı hangi maddenin göz alerjisini tetiklediğinden emin olup, uzak durulması önemli bir husustur. Örneğin; toza karşı göz alerjisi olan kişilerin aşırı toz oluşumuna karşı tüylü hayvanlardan, halıda oluşan tozlardan ve dışarıda mevsimsel oluşan polenlerden kendilerini arındırmaları önemlidir. Güneşli günlerde gözlük kullanmak göz alerjinizin tetiklenmesini önleyebileceği için, bahar ve yaz aylarında kullanılması tavsiye edilebilir.
Diğer bir tedavi yöntemi olarak da göz damlaları kullanılmaktadır. Göz damlalarının belirli sürelerde, doktor tavsiyesi dahilinde kullanılması göz sağlığı için önemlidir. Göz damlası kullanımını da kolay bir şekilde yapabilmek için kafanızın yatay bir düzlemde, kafanızın arkasında destek ile birlikte alt göz kapağınızı aşağı doğru çekin ve yukarı doğru bakın. Damlayı göz hizasından biraz uzakta tutarak yavaşça gözün içine damlatın. Damlanın ucunu gözünüze değmeyecek şekilde tutmanız göz sağlığınız için daha iyi olacaktır. Temas esnasında gözünüzde tahrişe mahal verebilmektedir.
Gözünüzde alerji olup olmadığını bilmiyorsanız ve öğrenmek istiyorsanız, kesinlikle bu testi uygulayın;
- Aile bireyleriniz arasında göz alerjisi bulunan biri var mı?
- Daha önce göz muayenelerinizde konjonktivit teşhisinde bulunuldu mu?
- Tüylü hayvanların olduğu bir ortamda gözlerinizde rahatsızlık hissediyor musunuz?
- Bahar mevsiminde, polenler yüzünden gözlerinizde yanmalar oluşuyor mu?
- Kozmetik ürün kullanımında gözlerinizde yanma veya kaşınma oluyor mu?
Eğer bu soruların çoğuna evet cevabı veriyorsanız, göz alerjiniz olabilir. Bunu da en sağlıklı şekilde öğrenmek için uzman bir hekime danışmanız göz sağlığınız için önemlidir. Kesinlikle reçetesiz bir şekilde, tanıdığınız kişilere verilen göz damlalarını kullanmayınız.